3 økonomiske fælder du falder i

Måske du har prøvet det, du vil lige tjekke din netbank, fordi du er lidt i tvivl om, hvor mange penge, du egentlig har på din konto. Du har måske en idé om, at tallet på kontoen er et bestemt tal, men opdager at tallet er langt mindre. Kan du huske, hvad du har brugt pengene på? Eller er de bare forsvundet lidt efter lidt?

Grunden til at vi ofte kommer til at bruge mange flere penge, end vi tror, er fordi at vi falder ned i økonomiske fælder i hverdagen. Her er 3 fælder, som du kan træde uden om, hvis du også synes du bruger for mange penge på unødvendige ting:

  1. Du klatter pengene væk på spontaniteter

En kop kaffe på vej til arbejde, en hurtig frokost på en café sammen med en ven, en ny trøje købt på udsalg. Det hele løber op, også selvom beløbene kan være små, så kan de tage et stort indhug på din konto, uden du rigtigt lægger mærke til det. Hvis du vil undgå at bruge penge på ting, som du egentlig ikke får så meget ud af, så handler det om at blive bevidst om, at du kommer til at klatte pengene væk på små dagligdagsting. Læg derfor en plan over hvilke ting, du kan spare penge på. Selvfølgelig kan du købe kaffe engang imellem og spise frokost på en café med en ven. Men kig på din konto inden du springer ud i det, og mærk efter om du egentlig køber kaffen af ren vane eller om du egentlig er sulten.

  1. Du kommer ind i en ond cirkel med overtræk

Overtræk på din konto kan være smart som en slags reserve, hvis der sker noget uventet. Men starter du en ny måned ud med at være i minus, skal du huske, at du har det beløb mindre at bruge – og det kan være rigtig svært, og derfor ender du med at have en konto i overtræk hver måned. Dette betyder at du skal betale forskellige gebyr til banken og sætter fast i en ond cirkel, der kan være svær at komme ud i. Stram ballerne en måned og spar på alt, det du kan, så du kan komme dit overtræk til livs, og hvis du ikke allerede har det, så lav en opsparingskonto, som du kan bruge til uforudsete udgifter.

  1. Du har intet budget

Hvis du ingen plan har lavet over, hvor mange penge, du skal lægge til side på mad, sjov, benzin, forsikringer og husleje pr. måned, bliver din økonomi hurtigt en rodet omgang. Sæt dig ned og kig på din konto, hvad bruger du i gennemsnit på faste udgifter som husleje, forsikringer, vand, el og varme. Hvad er realistisk for dig at bruge på mad og sjov om måneden? Det handler ikke om at dit budget, skal være så småt som muligt, men så realistisk som muligt, så du kan overholde det. Her kan du se alle fordelene der er ved at lave en budgetkonto.

 

2 tanker om “3 økonomiske fælder du falder i

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *