Den letteste vej til at få et job

Letteste vej til jobbet

Den bedste måde at opnå en god økonomi er at få penge ind på kontoen hver måned. Det kan du få på mange måder, men den letteste vej er nu engang at få et arbejde, som hver måned udmunder sig i en lønseddel og penge på kontoen. 

Her giver vi dig en guide, til hvordan du lettest lander et job, så du kan få en sund og god økonomi, så du ikke falder ned i økonomiske fælder.

Find virksomheden

Først skal du finde den virksomhed, som du godt kunne tænke dig at arbejde for. Det kan være en jungle at finde lige netop din drømmevirksomhed, så kom ud af starthullerne og undersøg flere forskellige brancher og virksomheder. Husk at være nysgerrig og åben! Du kan hurtig begrænse dig selv, hvis du søger smalt.

Brug dit netværk og vær synlig! Det er måske det mest udbredte råd inden for jobsøgning, men det virker. Gør din omgangskreds opmærksom på, at du søger job, og at du gerne vil have deres hjælp til at få det. Mon ikke en af dine venner, familie eller bekendte kender en, som kender en? Det er også en rigtig god idé, at være synlig digitalt. Opret en LinkedIn-profil, hvor du skriver, at du søger arbejde indenfor dit særlige felt. På den måde kan virksomhederne også se, at du faktisk er jobsøgende.

Det virker måske som det nemmeste at slå op på Jobindex, for at finde en jobannonce indenfor dit felt, som du kan søge. Men som oftest har mange andre tænk det samme, og derfor ender virksomheden med at få flere hundrede jobansøgninger til én opslået jobannonce. Der kan være utrolig stor konkurrence, og det kan være svært at skille dig ud. Derfor skal du så vidt muligt bruge din energi på at søge uopfordrede stillinger. Det virker ofte rigtig godt på virksomhederne, når en jobsøgende banker på deres dør, simpelthen fordi de gerne vil arbejde for netop deres virksomhed. Lav en god ansøgning og aftal et kaffemøde med en virksomhed, det vil kun gavne din jobansøgning, at du viser initiativ.

Den gode jobansøgning

Den gode ansøgning

Nu har du fundet den virksomhed, som du gerne vil arbejde for, så det er blevet tid til at skrive en ansøgning, som kan få dig til en jobsamtalen.

Hvis du skriver en ansøgning til en opslået stilling, skal du gøre dig umage for at skille dig ud fra alle de andre ansøgere. Det handler i særdeleshed om at undgå alle de klichér, som bliver brugt i langt de fleste jobansøgninger. I stedet for at skrive, at du kan have mange bolde i luften,  så fortæl om dengang du både havde ansvaret for et stort projekt samtidig med, at du arrangerede firmafesten, og klarede det hele til UG. Generelt er det bedre at vise hvem du er og dine kundskaber med eksempler på din personlighed og tidligere arbejdsopgaver.

Det kan være en god idé, at læse godt op på virksomhedens hjemmeside. Hvilket sprog bruger de, hvordan er deres værdier og lignende. Brug gerne nogle af de samme ord i din ansøgning, så du virker engageret og interesseret i virksomheden.

I din jobansøgning skal du ikke hænge dig alt for meget i fortiden. Det er selvfølgelig vigtigt at forklare, hvor du har dine kompetencer fra og dine gode succeshistorier fra tidligere jobs. Men det er endnu bedre, at bruge din spalteplads på at fortælle, hvordan du vil tilgå arbejdsopgaverne i fremtiden, og hvad du kan gøre for virksomheden, og hvordan du er som kollega og menneske i professionelle sammenhænge.

Husk at få styr på alt formalia. Send derfor et opdateret CV med et vellignende billede med din ansøgning. Få gerne en ven til at tage et professionelt billede af dig, hvor du kigger ind i kameraet og ser engageret ud. Et billede, som ser professionelt ud, virker altid meget bedre, end et gammelt feriebillede af dig. Virksomheden skal kunne forestille sig, at du kan passe ind i den professionelle sammenhæng, som virksomheden opererer i.

Inden du sender din ansøgning og CV afsted til virksomheden er det alfa omega at se dem igennem for taste- og stavefejl. Endnu bedre er det, at få en anden til at læse ansøgningen igennem, da du ofte selv kan læse dig blind på dine små fejl. Det virker nemlig rigtig dumt, hvis du, i din ansøgning, skriver, at du er detaljeorienteret og struktureret, hvis du afleverer en ansøgning fyldt med fejl.

Jobsamtalen

Er du så heldig, at du er blevet inviteret ind til en jobsamtale, er det også en rigtig god ide at forberede sig på det. Det er nemlig her, at du virkelig bliver vurderet af virksomheden.

Det bedste, du selv kan gøre et at tro på dig selv. Går du ind til samtalen med en følelse af, at du ikke er dygtig nok, og at du aldrig får jobbet, så er det ofte, at de overbevisninger bliver sande. De hæmmer nemlig din personlige gennemslagskraft og bliver en selvopfyldende profeti. Derfor er det bedste, du kan gøre inden en jobsamtale at tro på dig selv og være bevidst om dine kvaliteter. Du har nemlig flere af dem, end du selv tror. Hvis det kniber med selvtilliden kan det være en god idé, at finde pen og papir frem, og skrive alle dine kvaliteter ned – både fagligt og kollegialt. Er du opmærksom på dine omgivelser og kollegaer og altid vellidt på arbejdspladser? Og klarede du dine salgsmål rigtigt flot sidste år? Skriv dem ned og læs dem højt for dig selv inden jobsamtalen.

Hvis det stadig kniber med at tro på dine egne faglige evner og kunnen, så handler det om at fake it til you make it. Fortæl dig selv, at du er dygtig hver eneste dag – til sidst ender du med at tro på det.

Vær opmærksom på dit kropssprog og tøjvalg til jobsamtalen. Kommer du slaskende ind på kontoret med en plet på t-shirten, eller kommer du gående med rank ryg med en nystrøget skjorte? Det hele betyder noget for din kommende arbejdsgiver, og det giver dig et mere professionelt image.

Forbered dig en elevatortale til jobsamtalen. De fleste arbejdsgivere vil på et tidspunkt i samtalen lade dig præsentere dig selv. Derfor kan det være en god idé at forberede en elevatortale, som du har øvet dig på hjemmefra, og som giver et godt indtryk af hvem du er – både privat og professionelt.

En elevatortale har sit navn, da idéen er, at man skal kunne nå at fortælle om et givent emne, så præcist og nøjagtigt som muligt i den tid, det tager at køre op og ned af en elevator. Lav derfor en præsentation på cirka. 3 minutter, som fortæller hvem du er, hvad du før har lavet, og vigtigst – hvad du vil i fremtiden.

Husk også gerne, at stil nogle relevante spørgsmål til virksomheden, som viser du har sat dig ind i virksomhedens problemstillinger og muligheder.

Vi håber, at du føler dig bedre klædt på til at hoppe ud på arbejdsmarkedet. Held og lykke med jobsøgningen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *