Sådan bærer du dig ad med KUN at leve på SU

Som studerende på SU får du 6.090 om måneden før skat. Det er altså ikke meget, du har til at gøre godt med, hvis du skal leve på SU som din eneste indtægt. Men det kan faktisk godt lade sig gøre. Det eneste du må forberede dig på er, at du bliver nødt til at gå lidt på kompromis og ikke kan leve som en verdensmand og spise røde bøffer hver aften. Du skal dog heller ikke være nervøs for at din diæt kun kommer til at bestå af pasta og havregrød.

Der kan være mange grunde til at man kun har SU som sin eneste indtægt. Er du i en ulønnet studiepraktik og har ikke tid til at arbejde på dit studiejob? Har du ikke lyst eller overskud til et studiejob eller vil du gøre alt for at undgå at forsøde tilværelsen med et SU-lån?
Lige meget hvorfor du har valgt at leve på SU som din eneste indtægt, kan du her få nogle tips og tricks til hvordan du bærer dig ad med det:

Hold dine faste udgifter lave

Har du en lav indtægt, er det bedste råd at holde dine faste udgifter så lave som overhovedet muligt. Der er eksempelvis mange penge at spare, hvis du flytter lidt ud for centrum af den studieby, du bor i. Du kan også overveje om det ikke kunne være sjovt og spændende at bo på et kollegie med en masse andre studerende. Kollegieværelser er ofte en del stor procentdel billigere end almindelige lejeboliger i de store studiebyer. Generelt er det billigere at bo mange sammen fremfor at bo alene.

Studierabatter

Nogle gange kan det være en fordel at være studerende. Vidste du eksempelvis, du kan få rabat på busser, sandwichs og elektronik, hvis du er studerende? Mange butikker og virksomheder tilbyder studierabat, hvis du kan vise dem et gyldig studiekort. Ofte er det mellem 8-20% du kan spare, hvis du viser et studiekort. Husk derfor altid at spørge om de butikker, du handler i, tilbyder studierabat.

Spar på benzin og billetter

Tager du bussen eller bilen, når du skal frem og tilbage? Hvis du skal overleve alene på din SU, er det et rigtigt godt sted at spare. Tag derfor cyklen, rulleskøjterne, skateboardet eller bare gå når du skal til og fra studie, vennerne, byen og så videre. Det er både billigere men også sundere og nogle gange hurtigere.

Husk madpakken

Sørg for at lave alt din mad selv og undgå alle kantine – og cafekøb, så du har penge på kontoen til sidst på måneden. Du behøver heller ikke leve af kedelige havregryn og pasta med ketchup hver eneste dag, selvom du er på SU. I stedet handler det om at planlægge dine indkøb, lave madplaner og tjekke tilbudsaviserne igennem for gode tilbud.

Køb brugt

Det kan være dyrt at studere. Især i starten af nye semestre, hvor du skal købe nye studiebøger. Nogle gange kan du være uheldig og skal punge ud for bøger for flere tusinde kroner. Heldigvis kan du spare mange penge ved at købe bøgerne brugt. Små overstregninger og noter i bøgerne kan du sagtens se bort fra – især når de er flere hundrede kroner billigere. Det tit også billigere at købe digitale udgaver af bøger. På den måde har du altid bogen på din computer og skal ikke slæbe rundt på dem i tasken.

Det er ikke kun bøger, som du kan købe brugt. Det er alt fra møbler og tøj. De store studiebyer har ofte nogle skæve og sjove genbrugsbutikker, som kan være sjove at kigge rundt i. Generelt handler det om at bruge så få penge som muligt på alle de kedelige ting og tænke lidt kreativt, for at leve udelukkende på en SU i din studietid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *